Blogia
quefartaestic

Educació

Un any més la tornada a l'escola suposa una enorme despesa a les famílies

Un any més la tornada a l'escola suposa una enorme despesa a les famílies

Aquestos dies en que s'apropa la tornada al cole no se sap si estan més nerviosos els pares o els nens. Els nens pateixen perquè a l'escola no s'ho passen bé, i com s'ho han de passar bé si han de memoritzar quinze llibres en menys de nou mesos?

Fiquem-nos en la situació d'aquell infant que arriba un dia al col·legi sense saber perquè està allí, ningú li ha dit que traurà de bo d'anar a l'escola i cada dia ho té més clar: a l'escola no s'aprén res. Es castigat, almenys, una vegada cada dia per parlar amb els seus companys. Segons li han dit quan la mestra parla els nens callen. I el nen es mor de ganes de compartir amb els seus companys i companyes les seues experiències però no pot fer-ho perquè la "senyoreta" està parlant. Quan no el castiguen per parlar, el castiguen per alçar-se de la cadira, i és que, clar, el més normal en nens de quatre anys és que estiguen dues hores assegudets a les cadires i sense parlar!!

Per altra banda està el paper del pare i la mare, es veu que el col·legi que més llibres mana comprar és el millor i si damunt els acaben durant el curs, doncs aquell cole ja és l'òstia!!

Diu un article de El Pais del dia 4 de septembre que les organitzacions aconsellen no demanar crèdits ràpids, d'aquells que anuncien a la tele, que el millor és demanar prèstecs personals al banc. Però com ens l'han de concedir si ja hem demanat una hipoteca, un crèdit per a la comunió i un altre per al viatge d'agost??

 

Senyors i senyores, és tota una vergonya que el dret a l'educació s'haja convertit en un negoci. Mestres, encara que mai se'ns té massa en consideració, deuríem demostrar que aquest fenòmen som capaços de parar-lo, o almenys de minimitzar-lo. Fem que el dret a l'educació continue sent això, un dret i no deixem que l'escolarització de cap infant puga suposar un problema.

Buscant al google trobareu un munt d'articles en referència al tema, alguns són:

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/cuesta/septiembre/elpepusoc/20070904elpepisoc5/Tes


http://www.elprogreso.es/noticia.asp?secc=&id=346863&edic=02/09/2007

http://actualidad.terra.es/provincias/jaen/articulo/vueltacolegeneragastosextra1803951.htm

UN BON DOCENT HO ÉS AMB TECNOLOGIA O SENSE (Rich Levine)

Així que si he comprés bé, l'objectiu de les WebQuest és fer servir la xarxa en les activitats quotidianes de l'aula però sempre basant-se en l'acompliment del currículum. Això està molt bé, però és que a més les WebQuest han de ser motivadores, despertar l'interés dels infants, provocar en ells processos congnitius superiors,.... Tal volta si només ens fixem en aquestes dades i no passem a veure-les de més a prop podem pensar que és una tasca massa complicada i que per a desenvolupar processos en els nens ja estan els llibres. ERROR!! Els llibres no desenvolupen processos cognitius ni superiors ni inferiors, simplement ens ajuden a memoritzar conceptes sense lligam.

Ja sé que segons la filosofia "webquestiana" no hauriem d'agafar projectes d'altres persones i dur-los a terme a classe, sinó que hem de fer els nostres propis però sempre que hi haja un treball molt bo que puguem adaptar a la nostra classe, perquè hem de fer-ne un altre?

Ací he extret una sèrie de direccions on podreu trobar informació sobre WebQuest, plantilles, models... Tal volta us puga resultar interessant.

http://platea.pntic.mec.es/~erodri1/

http://www.webquestcat.org/

http://nogal.cnice.mecd.es/~lbag0000/html/ejemplos.html

http://cfievalladolid2.net/webquest/common/index.php

http://www.bioxeo.com/Hello_Dolly/index.htm (debat sobre la clonació, molt interessant)

http://www.auladeletras.net/webquest.html (WebQuest i caceres del tresor)

Potser penseu que no us servirà de molt perquè algunes són per a nivells molt elevats però el cert és que fa falta veure moltes WebQuest per entendre el que són. Inclús crec que fa falta fer-ne moltes per tal d'aprendre.

M'agradaria destacar un comentari que Rich Levine fa en el seu blog sobre els alumnes d'una mestra que han descobert que el significat d'escriure és "l'habilitat per conectar amb la gent, de ficar-nos en una altra pell, d'ensenyar-nos el que significa ser humans". Aquestes paraules, d'una tal Lisa Mendelman, ens fan veure que cada vegada el món és mes menut del que ens pensem i que l'unica cosa que ens separa és la distància física. Aquesta és la faceta de la xarxa que més em sorprén, en quin moment va decidir la gent obrir espais de les seues vides a la resta del món? Perquè açò de la xarxa no és un "mini-món", és el món sencer!!

Si voleu llegir l'article sencer, que és molt curtet, feu clic a la següent direcció: http://mrlevine.blogspot.com/2007/05/yeah-but-whats-writing-for-not-my-title.html (així repasseu un poc eixe anglès)

Tornant al títol de l'article podem dir que és cert, un bon docent ho serà tingue els mitjans que sigue però si l'escola prepara futurs ciutadans i "floten" entre tecnologia, com anem a negar-li-la als infants? Seria absurde pensar en un món sense tecnologia, ja que l'hauran d'utilitzar almenys que en facen un bon ús.

LA QUE NO FA WEBQUESTS ÉS PERQUÈ NO VOL

Aquest tema de les WebQuest pensava jo que era una moda de fa 2 dies i resulta que ja fa anys que "purulen" per ahí... Buscant, buscant, per veure com funciona açò de les WQuest he trobat una pàgina que tal vegada us puga interessar. Inclou una explicació prou detallada del que són, com es fan i, a més, una biblioteca de WebQuest de tots els temes i nivels educatius.

Si esteu interessades entreu en : http://platea.pntic.mec.es/~erodri1/

M'ha agradat molt, concretament, una WebQuest que tracta el tema de la globalització. Els alumnes han d'averiguar què és, a qui beneficia, a qui perjudica... Em pareix una idee excel·lent tractar el tema de la globalització des d'aquest punt de vista. Tal vegada així aconseguim fer persones més crítiques que no seguisquen la corrent del riu.

Si la voleu veure directament cliqueu en: http://nogal.mentor.mec.es/~lbag0000/html/global1.HTM

S'accepten comentaris!! Així que espere que aporteu altres pàgines relacionades amb les WQuest!

RECURSOS D'INTERÉS PER A L'EDUCACIÓ INFANTIL

Processadors de text

 

 Word à Té diversos desavantatges ja que es tracta d’un software privatiu i, per tant, hem de pagar per tenir-lo. No deuríem promoure el seu ús a les escoles.

OpenOffice writerà És l’homònim del word però en software lliure, en quant a llibertat en el codi i llibertat en el preu, ja que és gratuït. Podem baixar-nos fàcilment tot el software OpenOffice i tindríem els mateixos programes que amb el Office de Microsoft®.A infantil podem introduir els processadors de text paral·lelament a l’ensenyament de la lectoescriptura.  

Programes de dibuix

Paint à És el programa de dibuix que inclou el Windows i, per tant, necessitem treballar amb aquest sistema operatiu per poder utilitzar-lo.

KidPix à És una alternativa al Paint i té l’avantatge que inclou una sèrie d’imatges que podem posar a sobre dels dibuixos que nosaltres mateixos hem fet.

Tux Paint à És un software gratuït que podem aconseguir a la internet. És molt senzill d’utilitzar i inclou alguns dibuixos ja fets que podem colorejar.

 Programes d’enregistrament de so

Gravadora de sons de windows à És una aplicació molt fàcil d’utilitzar però els resultats no són de massa bona qualitat.

Audacity i CoolEdit à Els podem descarregar des de la web i són molt aconsellables per tal que els infants puguen utilitzar la seua veu per fer tota mena de recursos, per exemple un conte.

  Webs interessants

www.edu365.cat à És una web creada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i inclou tota mena de recursos com jocs en línia, enciclopèdies, activitat amb JClic,...

www.educalia.org à

www.callusdigital.org/lacenet/guiaeducativa/index.php à Es centra en la utilització de les TIC en la vida escolar. També inclou notícies, recursos i enllaços relacionats amb aquest tema.

www.xtec.cat (cercador de Google dins d’aquesta pàgina) à Funciona com el Google però dins del servidor del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquest cercador enllaça amb les pàgines més interessants.

www.xtec.cat à Dins d’aquesta web podem trobar milers de coses, començant per experiències

educatives, projectes d’aula, cançoner, activitats per fer servir al racó de l’ordinador...

www.tvcatalunya.com/_webclip/ à Té més caràcter formatiu i facilita l’accés als continguts d’Internet tant en nens com en joves.

www.waece.org à Associació mundial d’educadors d’infantil

www.abchicos.com.ar/abchicos/ à Cercador per a infants classificat per temes.

www.maestroteca.com à Única i exclusivament per a ensenyants.

www.aulainfantil.com à Notícies, agenda educativa, fòrums, cursos, jocs educatius, ...

www.edebedigital.com/home/ à Si t’animes a crear-te una pàgina web...

www.lacenet.org/sentits à Ideal per treballar a infantil l’àrea curricular de descoberta d’un mateix.

www.didacticolite.com/ à Materials per treballar la didàctica de la llengua partint de la literatura.

www.peptort.com/acaudorella/index.html à Contes per escoltar

Alguna d'aquesta informació ha estat extreta del llibre "Les TIC a l'educació infantil" de Jordi Cases i M. Roser Torrescana (UOC), l'altra part d'informació és de collita pròpia.

A LA CACERA DEL TRESOR

Quant de temps feia que no escoltava allò que “caçar un tresor”, pensava que els infants moderns ja no jugaven a pirates i ara resulta que si ho fan.Queda clar que no estava al dia. Indagant, gràcies al Google (que anem a fer si sóc d’idees fixes), he pogut desxifrar aquest missatge de la cacera del tresor. Resulta que no és un joc de pirates tal i com jo em pensava però si que és una cosa similar.La sorpresa amb la que em trobe quan llig els resultats de Google, és que la primera entrada que apareix és un article d’una revista electrònica (no podia ser d’altra manera) escrit per un tal Jordi Adell, conegut per ser professor de la Universitat Jaume I de Castelló. I jo em pregunte, si aquest home vol que estudiem açò de les “caceres” perquè no ens ho explica ell a classe? Però supose que açò aniria en contra dels seus principis (igual que les Barbies).Doncs resulta que llegint, llegint crec que açò és tan fàcil que ho podré fer fins i tot jo. A més he trobat una pàgina (http://www.aula21.net/cazas/caza.htm) en la que sols tinc que omplir les caselles i immediatament hauré creat una cacera. Bé, alguna cosa més si que necessitaré: per exemple, necessitaré trobar un tema que crega que pot interessar als infants i els puga fer aprendre. D’aquest tema hauré d’extraure unes preguntes que vull que els infants contesten per tal que ells mateixos se’n adonen que són capaços de fer-ho sols i per fi... EL GRAN TRESOR (una pregunta d’aquelles que no “molen” perquè no la trobem contestadeta i hem de pensar).I algú podrà pensar: aquesta mestra és un poc mala persona...Però com que no sóc tan dolenta els vaig a dir als nens algunes direccions web on podran trobar resposta a aquelles preguntes del principi. I alguna altra persona podrà pensar: I que hi ha d’eixa pregunta que no es troba a cap web?Doncs aquesta pregunta és “la más difícil todavía”. Anem a suposar que els nostres nens i nenes són crítics i han sabut veure el fons del tema que estàvem tractant. D’aquesta manera és molt fàcil fer i resoldre totes les caceres que vullguem.

15.000 alumnos arrastran a 750 docentes al aula virtual de la Universitat

http://www.uji.es/cocoon/xpfpub/genera-contenido-pdf2?tcont_id=1757&c_id=9538385

Recentment es va publicar un article al diari EL PAIS en el que es parla de l'ús que es fa de l'Aula Virtual a la Universitat de València. Ací us pose el link per tal que pogueu llegir-lo. També hi podeu accedir a través de la primera plana de la pàgina web de la UJI.

Aquestos de la Universitat de València van davant de l'aire!

ALGUNES PÀGINES EN LES QUE PODREU TROBAR CONTES INTERESSANTS

 

CONTES PER CONTAR ORALMENT

http://www.totcontes.com/ (contes per imprimir o aprendre)

http://www.xtec.es/recursos/cultura/contes/arreu/ (contes d'arreu del món)

http://www.bibgirona.net/salt/contes/biblioteca/contesbib.htm

http://www.pangea.org/~carlesc/contes/ (aquestos contes són part d'una activitat més àmplia que també podem fer a classe)

http://www.primeraescuela.com/themesp/cuentosonline.htm (inclou tota una sèrie d'activitats que es poden fer al voltant del conte i també alguns materials que només cal imprimir)

http://www.buenosenlaces.com/cuentos_infantiles.htm (recull de contes imprimibles per a explicar)

 

 

JOCS DE CONTES (AMB CLIC I ALTRES PROGRAMES)

http://www.edu365.cat/infantil/llegir2/index.htm

 

 

 

 

ENLLAÇOS A CENTENARS DE CONTES

http://www.xtec.es/recursos/lit_inf/contes/ (una pàgina d'enllaços, simplement)

 

 

 

CONTES EN FORMA DE PRESENTACIÓ

http://campus.uab.es/~1142597/

http://www.edu365.cat/primaria/contes/contes_spc/index.htm (contes en SPC pe si tenim algun infant que utilitza aquest sistema de comunicació)

http://milcuentos.galeon.com/ (aquestos inclouen, fins i tot, sons)

 

EXPERIÈNCIES EDUCATIVES QUE MEREIXEN LA PENA

EXPERIÈNCIES EDUCATIVES QUE MEREIXEN LA PENA

Passejant per la internet he trobat algunes experiències realitzades en col·legis de Catalunya que realment són una bona eina per treballar amb els infants les NTIC:

  • - Ui, quin crit...

Aquesta experiència ha estat realitzada amb alumnes d'infantil i primària i amb ella es pretenia començar a treballar alguns animals a partir del crit característic de cadascú d'ells.

Els nens es trobaven dividits per grups i cada grup tenia dos targetes amb la imatge d'un animal. Després es feia sonar el crit d'un animal i el grup d'infants que tenia eixe animal havia d'interrompre el joc per dir-ho.

Els materials han sigut obtinguts utilitzant sempre la xarxa, bé siga mitjançant el google o altres pàgines d'animals o educatives.

Si voleu veure l'experiència sencera entreu en: http://www.xtec.es/audiovisuals/sav/saip04/sessio3/activitats/ses3act1.htm

 

  • El nostre cos

Aquesta és una altra experiència relacionada amb l'aprenentatge usant les NTIC. En aquest cas l'objectiu és conèixer les parts del cos i per a aconseguir-ho utilitzem un paquet d'activitats en JClic.

Aquesta activitat és sols una xicoteta mostra de les possibilitats que té aquest programa. Ja sé que és una eina que domineu però si encara teniu dubtes entreu en:

http://clic.xtec.cat/es/jclic/index.htm

 

  • Contes de bits!

Aquesta activitat està adreçada al cicle d'educació infantil. El que es tracta és de descobrir el món de la ràdio i els elements que intervenen en ella. Per fer l'activitat més lúdica, concretament en aquesta escola s'han treballat els contes des de la ràdio. Han utilitzat recursos de la xarxa des dels quals es poden sentir contes i altres des d'on es pot sentir la ràdio directament amb el nostre ordinador.

Consulteu l'experiència en:

http://www.xtec.es/audiovisuals/sav/saip/sessio3/activ/ses3act2.htm

COMPETÈNCIES BÀSIQUES QUE L'ESCOLA HAURIA D'ENSENYAR RELACIONADES AMB LES NTIC

Relacionat amb l’ús que es fa a l’escola de les NTIC i les competències que els infants hi adquireixen, apareix un document del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Segons es considera ací, l’Educació Audiovisual deuria tindre la mateixa importància que les altres àrees del Currículum educatiu.

És un fet que les noves tecnologies estan presents en pràcticament tots els moments de nostra vida i, per tant, l’escola no pot donar l’esquena a aquest fet tan evident.

L’objectiu general que proposa el Departament d’Ensenyament és “aconseguir que l’alumnat sàpiga llegir i escriure missatges audiovisuals i així esdevingui capaç de fer un ús racional dels mitjans de comunicació audiovisuals”.

Entre els objectius generals que la Generalitat de Catalunya s’ha marcat està:

*           Comprendre els missatges audiovisuals

*           Ser capaços de triar entre la gran diversitat de missatges audiovisuals que els infants rebran a diari

*           Diferenciar la realitat de la seua representació mediàtica

*           Conèixer els codis del llenguatge audiovisual i saber-los utilitzar

*           Conèixer la dimensió socioeconòmica i els poder d’influència sociopolítiques dels mitjans audiovisuals

*           Saber valorar l’estètica dels continguts audiovisuals

*           Utilitzar la tecnologia audiovisual com a mitjà d’expressió

 

Les dimensions en les quals es treballarien les competències bàsiques son:

*            Impacte historicosocial

*            Comunicació audiovisual: Agents de la producció i procés de producció

                                                        Categories dels diferents mitjans

                                                        Alfabetització en el llenguatge dels mitjans

                                                        Representació dels mitjans

*            Alfabetització tecnològica

 

En totes aquestes dimensions es dona molta importància a que els infants siguen conscients de l’impacte que els mitjans audiovisuals van produint en la vida quotidiana.

Comparant aquest fet amb meua experiència personal diria que si en acabar l’escola haguera aconseguit saber tan sols una part del que es proposa en aquest document potser la meua relació amb les NTIC haguera començat amb millor peu.

La meua generació és la d’aquelles tecnologies que pràcticament sols s’utilitzaven per a l’entreteniment. Recorde quan es van comercialitzar les primeres videoconsoles i sols hi havia unes quatre en tot el mercat. Les tecnologies van entrar en la meua vida baix la concepció que són un article de luxe i, de fet, amb alguns aparells encara crec que conserve aquest prejudici.

I no diguem res amb la utilització dels aparells. Els infants d’avui en dia saben fer funcionar per sí sols els aparells de dvd, les cameres fotogràfiques i tots els aparells que troben al seu abast. Açò era impensable fa uns anys. Els qui tenien noves tecnologies a casa tenien prohibit totalment el seu ús perquè eren tan cares que els pares no s’arriscaven a que els nens pogueren trencar-les. I si a casa no es disposava de massa tecnologies, a l’escola encara menys, perquè a l’escola les noves tecnologies quan hi arriben ja no són tan noves.

Totes les reflexions que fèiem els nens de la meua generació anaven dirigides a “com passar-se la quarta pantalla del Super Mario Bros”... que trist!

Potser si algú ens haguera ensenyat que les persones del món podem estar juntes a la vegada que separades algú de nosaltres seria més bona persona del que és avui en dia.

El paper del docent amb respecte a les NTIC a l'escola

EL PAPER DEL DOCENT AMB RESPECTE A LES NTIC A L’ESCOLA

L’aparició de les TIC i, sobretot, de les més recents que coneixem amb el nom de NTIC han portat amb elles un debat pedagògic que ha sigut capaç de confrontar a mestres i altres professionals de l’educació.

El debat general planteja bàsicament si les NTIC s’han de donar a conèixer a l’escola i amb quin propòsit. Les respostes no s’han fet esperar i han sigut molts els professionals que han publicat articles i, fins i tot, llibres. Entre aquestos llibres trobem l’escrit per Jordi Cases i M. Roser Torrescana anomenat “Les TIC a l’educació infantil” que va estar editat per la UOC el 2006. El llibre és un clar recolzament a la seua inclusió dins les aules d’infantil. Segons aquest, les TIC a l’escola deuen ser utilitzades per aconseguir uns objectius clarament relacionats amb el currículum i no per “omplir” el temps dels infants com algú puga pensar.

Entre els objectius que nomena el llibre trobem que els professionals amb les TIC persegueixen:

*         Generar un canvi d’actitud que ens permeta acceptar les TIC a l’escola tal i com les acceptem en altres àmbits de la nostra vida.

*         Utilitzar-les per canviar la metodologia que podria resultar molt més atractiva i profitosa per als infants.

*         Destriar únicament les que necessitem en aquest procés d’ensenyament-aprenentatge.

*         Concretar els recursos que necessitem i dels que podem disposar.

*         Decidir les activitats necessàries per a que la nostra tasca ens siga útil, no voler ser abusius o abusives amb la quantitat.

*         Trobar la manera de coordinar-se entre tots els professionals del col·legi per a que les tasques treballades amb TIC siguen un continu i un procés.

*         Implicar tots els sectors que envolten la comunitat educativa.

De qualsevol manera, ens situem en el costat que ens situem, el que no podem negar és que la tecnologia ha envaït les nostres vides en tots els sectors, no sols amb respecte a la comunicació i la informació i, per tant, açò ens fa plantejar-nos una qüestió: Si la tecnologia ha millorat tant les nostres vides no podria fer el mateix en l’àmbit acadèmic?

També ha sigut diverses les associacions que s’han pronunciat al respecte. Per exemple, la NAEYC (National Association for the Education of Young Children) o, com diríem en català, l’Associació Nacional per a l’Educació dels nens petits ha concretat quin és el paper del docent davant les NTIC. Aquestes es concreten en:

*         Escollir el software adequat per a cada cas i moment en particular

*         Observar l’ús que els infants fan del software

*         Desenvolupar les seues pròpies aplicacions i material de pas

En aquest cas pareix que les tasques dels docents en aquest tema es centren més en el món de la informàtica però no devem oblidar que altres tecnologies no tan novedoses també ens poden ser de gran utilitat a l’aula.

Centrant-nos en el cas de la informàtica, podríem dir d’ella que és un excel·lent reclam per als infants. Una vegada la coneixen és molt fàcil mantindre la seua atenció quan treballen amb ordinadors. Les activitats que els docents escullen o dissenyen poden abastar temes tan oblidats com els valors. A més, no és precís que les activitats les desenvolupen individualment, inclús no és recomanable que ho fagen sempre que puguen treballar en grup. Quan un grup de nens i nenes treballa conjuntament amb un ordinador ixen problemes que fan que es desenvolupen en ells les capacitats de crear, resoldre problemes, prendre decisions, treballar en grup... i en definitiva tot un seguit de capacitats que resulten més fàcil de desenvolupar d’aquesta manera.

Però el que també és cert és que potser s’està fent un mal ús de la gran quantitat de recursos que tenen els col·legis. Potser s’està utilitzant la tecnologia per a augmentar la distància entre aquells nens “més capacitats” i aquell “menys capacitats” o s’està limitant el seu ús a unes determinades classes.

La nostra tasca no deu fer que l’ús de les NTIC contribuisca a augmentar les diferències entre els infants sinó més bé a disminuir-les. Segons paraules de la NAEYC l’ús de les NTIC deu contribuir a l’eliminació de prejudicis, estereotips i violència, sempre i quan no oblidem que la diversitat existeix i comporta gran riquesa a qui viu en un entorn multicultural i, per tant es deu veure reflectida en les activitats que promovem.

Els ordinadors i les NTIC estan presents en la vida quotidiana i la tasca del docent deu ser escollir les eines que millor ajuden als infants amb els que està en cada moment a desenvolupar al màxim les seues capacitats personals.

I encara ens podríem qüestionar alguns aspectes més entorn de la incorporació de les NTIC a l’escola. Per exemple, quina és l’actitud que deu mostrar el docent davant d’aquestes noves tecnologies. El primer que deuria fer és no mostrar contrarietat a la possibilitat d’incloure aquestes tecnologies a la classe i interessar-se per trobar formes alternatives d’aprenentatge com poden ser les NTIC. I, com no, quina millor manera de conèixer les noves tecnologies que apropant-se a elles? Abans de jutjar-les convindria que el docent s’apropara a elles i comprovara per ell o ella mateixa si en la situació en la qual es troba tindrien cabuda les NTIC.

Que fem? Ens apropem a elles?