Blogia

quefartaestic

UNA FORMA MÉS D'INTEGRAR LES NTIC A L'AULA D'INFANTIL

UNA FORMA MÉS D'INTEGRAR LES NTIC A L'AULA D'INFANTIL

He estat mirant aquestes experiències que s'han dut a terme al CEIP Fuente Nueva de Màlaga. L'aparell que s'ha introduït en aquest cas a l'aula ha sigut la càmera de video. La majoria d'experiències que se'ns mostren formen part de la vida diària de l'aula i vull dir amb açò que no és precís fer un gran muntatge per tal d'usar la càmera, simplement han considerat oportú enregistrar activitats quotidianes.

Amb respecte al contingut de les activitats el trobe un poc dubtós. Em pareixen molt interessants però m'han semblat un poc d'aquelles de "memorieta". Però és clar que no totes. Per exemple, m'ha paregut molt interessant el conte de "La Jirafa Toñi". Aquest crec que és l'únic que està inventat per ells mateixos i crec que açò pot ser molt més enriquidor que recitar unes quantes poesies, per molt boniques que siguen.

Pel que fa a les noves tecnologies m'ha paregut genial el fet de poder enregistrar les activitats que es porten a terme a l'aula i fer que la càmera sigue un element més. El que crec que potser siga més complicat el muntatge del video, supose que aquesta tasca l'han reservat als docents.

El que no especifica la pàgina és el que fan posteriorment amb aquestes gravacions, vull dir, tornaran a veure tots junts els videos? Supose que si, perquè si no, quin sentit tindria tot açò?

Així i tot, a grans trets, qualificaria l'experiència de molt enriquidora pel que fa a l'ús de les noves tecnologies.

*Un xicotet comentari: L'altre dia vam estar fent unes fotos en l'escola matinera on treballe. Les fotos són per ficar-les en la revista de col·legi. En principi les fotos les fem les educadores perque la càmera que ens deixen és del col·legi però aquesta última vegada vaig portar la meua càmera i els nens van tindre l'oportunitat de fer per ells mateixos algunes de les fotos. Aquesta que apareix a la capçalera és la perspectiva d'uns dels nens. Què us pareix?

Em va agradar molt l'experiència i els infants, ni us ho podeu imaginar. Els va encantar veure a la pantalleta de la càmera les fotos que ells mateixos havien fet. Imagineu com es poden mostrar d'interessats si són capaços d'elaborar per ells mateixos videos i fotos que després poden exposar a la resta de persones del seu entorn.

Espere poder comprovar-ho algun dia.

L'ÚLTIMA MODA EN ESQUÍ

L'ÚLTIMA MODA EN ESQUÍ

Pot ser a simple vista aquesta imatge pot semblar d'allò més habitual, però que hi pensaríeu si us dic que aquesta estació d'esquí es troba a Dubai? Pot ser algunes persones es puguen es queden igual.

Però que pensaríeu si us dic que ara mateix a Dubai es troben a 32º de temperatura? Pensareu que estic loca però es que amb la nova moda que ha sorgit en aquest emirat, esquiar a 32º és possible.

Els responsables de la iniciativa es veu que encara no s'han adonat del canvi climàtic...

(Si us interessa podeu buscar informació sobre la iniciativa en http://www.skidxb.com/English/default.aspx i en la wikipèdia, d'on jo he extret aquestes dades)

"¿Cuántos telediarios nos quedan?"

UNA COSA ANOMENADA BLACK GOOGLE...

UNA COSA ANOMENADA BLACK GOOGLE...

L’altre dia em van comentar una coseta relacionada amb Google. Resulta que el cercador, ja fa un temps, va traure una nova versió de Google però amb el fons en color negre. I us preguntareu quina és la raó d’aquesta versió tan poc original. Doncs el fet que la major part del fons d’aquest Google siga negre és perquè consumeix menys energia i, per tant, col·labora en la conservació del nostre planeta.

 

Espere que aquestes paraules us porten a voler saber més sobre la iniciativa i a utilitizar el black Google si creieu que val la pena.

 Des d’ací faig una crida, una vegada més, en favor del medi ambient. Intentem que la tecnologia ens ajude a cuidar la terra!

RECURSOS D'INTERÉS PER A L'EDUCACIÓ INFANTIL

Processadors de text

 

 Word à Té diversos desavantatges ja que es tracta d’un software privatiu i, per tant, hem de pagar per tenir-lo. No deuríem promoure el seu ús a les escoles.

OpenOffice writerà És l’homònim del word però en software lliure, en quant a llibertat en el codi i llibertat en el preu, ja que és gratuït. Podem baixar-nos fàcilment tot el software OpenOffice i tindríem els mateixos programes que amb el Office de Microsoft®.A infantil podem introduir els processadors de text paral·lelament a l’ensenyament de la lectoescriptura.  

Programes de dibuix

Paint à És el programa de dibuix que inclou el Windows i, per tant, necessitem treballar amb aquest sistema operatiu per poder utilitzar-lo.

KidPix à És una alternativa al Paint i té l’avantatge que inclou una sèrie d’imatges que podem posar a sobre dels dibuixos que nosaltres mateixos hem fet.

Tux Paint à És un software gratuït que podem aconseguir a la internet. És molt senzill d’utilitzar i inclou alguns dibuixos ja fets que podem colorejar.

 Programes d’enregistrament de so

Gravadora de sons de windows à És una aplicació molt fàcil d’utilitzar però els resultats no són de massa bona qualitat.

Audacity i CoolEdit à Els podem descarregar des de la web i són molt aconsellables per tal que els infants puguen utilitzar la seua veu per fer tota mena de recursos, per exemple un conte.

  Webs interessants

www.edu365.cat à És una web creada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i inclou tota mena de recursos com jocs en línia, enciclopèdies, activitat amb JClic,...

www.educalia.org à

www.callusdigital.org/lacenet/guiaeducativa/index.php à Es centra en la utilització de les TIC en la vida escolar. També inclou notícies, recursos i enllaços relacionats amb aquest tema.

www.xtec.cat (cercador de Google dins d’aquesta pàgina) à Funciona com el Google però dins del servidor del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquest cercador enllaça amb les pàgines més interessants.

www.xtec.cat à Dins d’aquesta web podem trobar milers de coses, començant per experiències

educatives, projectes d’aula, cançoner, activitats per fer servir al racó de l’ordinador...

www.tvcatalunya.com/_webclip/ à Té més caràcter formatiu i facilita l’accés als continguts d’Internet tant en nens com en joves.

www.waece.org à Associació mundial d’educadors d’infantil

www.abchicos.com.ar/abchicos/ à Cercador per a infants classificat per temes.

www.maestroteca.com à Única i exclusivament per a ensenyants.

www.aulainfantil.com à Notícies, agenda educativa, fòrums, cursos, jocs educatius, ...

www.edebedigital.com/home/ à Si t’animes a crear-te una pàgina web...

www.lacenet.org/sentits à Ideal per treballar a infantil l’àrea curricular de descoberta d’un mateix.

www.didacticolite.com/ à Materials per treballar la didàctica de la llengua partint de la literatura.

www.peptort.com/acaudorella/index.html à Contes per escoltar

Alguna d'aquesta informació ha estat extreta del llibre "Les TIC a l'educació infantil" de Jordi Cases i M. Roser Torrescana (UOC), l'altra part d'informació és de collita pròpia.

A LA CACERA DEL TRESOR

Quant de temps feia que no escoltava allò que “caçar un tresor”, pensava que els infants moderns ja no jugaven a pirates i ara resulta que si ho fan.Queda clar que no estava al dia. Indagant, gràcies al Google (que anem a fer si sóc d’idees fixes), he pogut desxifrar aquest missatge de la cacera del tresor. Resulta que no és un joc de pirates tal i com jo em pensava però si que és una cosa similar.La sorpresa amb la que em trobe quan llig els resultats de Google, és que la primera entrada que apareix és un article d’una revista electrònica (no podia ser d’altra manera) escrit per un tal Jordi Adell, conegut per ser professor de la Universitat Jaume I de Castelló. I jo em pregunte, si aquest home vol que estudiem açò de les “caceres” perquè no ens ho explica ell a classe? Però supose que açò aniria en contra dels seus principis (igual que les Barbies).Doncs resulta que llegint, llegint crec que açò és tan fàcil que ho podré fer fins i tot jo. A més he trobat una pàgina (http://www.aula21.net/cazas/caza.htm) en la que sols tinc que omplir les caselles i immediatament hauré creat una cacera. Bé, alguna cosa més si que necessitaré: per exemple, necessitaré trobar un tema que crega que pot interessar als infants i els puga fer aprendre. D’aquest tema hauré d’extraure unes preguntes que vull que els infants contesten per tal que ells mateixos se’n adonen que són capaços de fer-ho sols i per fi... EL GRAN TRESOR (una pregunta d’aquelles que no “molen” perquè no la trobem contestadeta i hem de pensar).I algú podrà pensar: aquesta mestra és un poc mala persona...Però com que no sóc tan dolenta els vaig a dir als nens algunes direccions web on podran trobar resposta a aquelles preguntes del principi. I alguna altra persona podrà pensar: I que hi ha d’eixa pregunta que no es troba a cap web?Doncs aquesta pregunta és “la más difícil todavía”. Anem a suposar que els nostres nens i nenes són crítics i han sabut veure el fons del tema que estàvem tractant. D’aquesta manera és molt fàcil fer i resoldre totes les caceres que vullguem.

QUÈ ÉS EL REACTABLE?

Amb motiu del dia d’Internet s’han publicat a la web del Ciberpaís una sèrie d’articles que ens recorden una vegada més que les noves tecnologies estan presents a tots els àmbits de la nostra vida.

M’ha cridat especialment l’atenció un article que parla d’una espècie d’instrument que ha sorgit a partir d’un prototip creat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Si pensàvem que els sintetitzadors eren el màxim perquè poden fer que una guitarra sone com una flauta, una vegada més la tecnologia ens ha demostrat que corre més de pressa que nosaltres.

L’anomenat “instrument” (es fa estrany anomenar-li instrument), com el seu nom indica, és una taula que reacciona. Sobre aquesta taula, diguem-li base, es mouen una sèrie d’objectes creats expressament que produeixen so però aquest va canviant depenent de si els girem, els combinem, els llevem, ...

He de dir que he hagut d’investigar una mica perquè en un primer moment no he pogut comprendre que era aquest “aparell”.

I qui ha fet tan famós aquest instrument? Doncs no podia ser altra que l’islandesa Björk. I el millor de tot, ¿com es va assabentar que a la Pompeu i Fabra estaven portant a terme aquest projecte? Doncs al Youtube! Increïble però cert.

No m’ha estranyat gens que haja sigut Björk qui s’anime amb la proposta perquè aquesta xica està de lo més ficada en les últimes tendències. Jo vaig tindre l’oportunitat de veure-la en concert fa uns anys en València i he de dir que l’espectacle és el més impressionant que he vist fins el moment. El concert va ser a la Ciutat de les Arts i les Ciències i es va instal·lar l’escenari sobre l’aigua de manera que el públic estàvem un poc allunyats (jo concretament no podia estar més lluny). Amb respecte a la música “ni fu ni fa” perquè no vaig entendre res però ací està la prova que amb uns bons efectes i un bon espectacle tots a triomfar!

 

Si teniu una estona no dubteu en entrar en:

 

http://mtg.upf.edu/reactable

 

http://www.youtube.com/watch?v=0h-RhyopUmc

 

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Bjork/incluye/conciertos/Reactable/creado/Sergi/Jorda/elpeputeccib/20070517elpcibtec_5/Tes

17 DE MAIG - DIA D'INTERNET

Avui 17 de maig ha sigut el dia d’internet. En tots els canals televisius hem pogut veure més notícies de les que són habituals sobre aquest tema i gràcies a aquestes notícies hem pogut descobrir algunes de les coses que ens ofereix la xarxa. I en dies com aquestos ens preguntem perquè les notícies bones d’internet es reserven per al 17 de maig.

 

He estat indagant sobre una notícia que m’ha cridat especialment l’atenció: el dilluns un grup d’extrema dreta va atacar la seu del PSOE d’Oviedo en Second Life. Aquesta notícia seria inclús habitual si no fóra perquè l’anomenada seu del PSOE no existeix. El cert és que res del que veiem en Second Life existeix en la vida real. Aquest és un món paral·lel al nostre però que només es troba a l’internet. Es una espècie de món dels Sims però amb una qualitat immillorable i és que cap dels personatges que ací apareix és fictici, tots són moguts per persones reals. Inclús hi ha negocis, política, amor i molt més en Second Life.

Si us interessa saber un poc més sobre aquest nou món, entreu en:

http://secondlife.com/

I si sou un poc més atrevides creeu el vostre propi personatge, que és gratuït.

15.000 alumnos arrastran a 750 docentes al aula virtual de la Universitat

http://www.uji.es/cocoon/xpfpub/genera-contenido-pdf2?tcont_id=1757&c_id=9538385

Recentment es va publicar un article al diari EL PAIS en el que es parla de l'ús que es fa de l'Aula Virtual a la Universitat de València. Ací us pose el link per tal que pogueu llegir-lo. També hi podeu accedir a través de la primera plana de la pàgina web de la UJI.

Aquestos de la Universitat de València van davant de l'aire!

ALGUNES PÀGINES EN LES QUE PODREU TROBAR CONTES INTERESSANTS

 

CONTES PER CONTAR ORALMENT

http://www.totcontes.com/ (contes per imprimir o aprendre)

http://www.xtec.es/recursos/cultura/contes/arreu/ (contes d'arreu del món)

http://www.bibgirona.net/salt/contes/biblioteca/contesbib.htm

http://www.pangea.org/~carlesc/contes/ (aquestos contes són part d'una activitat més àmplia que també podem fer a classe)

http://www.primeraescuela.com/themesp/cuentosonline.htm (inclou tota una sèrie d'activitats que es poden fer al voltant del conte i també alguns materials que només cal imprimir)

http://www.buenosenlaces.com/cuentos_infantiles.htm (recull de contes imprimibles per a explicar)

 

 

JOCS DE CONTES (AMB CLIC I ALTRES PROGRAMES)

http://www.edu365.cat/infantil/llegir2/index.htm

 

 

 

 

ENLLAÇOS A CENTENARS DE CONTES

http://www.xtec.es/recursos/lit_inf/contes/ (una pàgina d'enllaços, simplement)

 

 

 

CONTES EN FORMA DE PRESENTACIÓ

http://campus.uab.es/~1142597/

http://www.edu365.cat/primaria/contes/contes_spc/index.htm (contes en SPC pe si tenim algun infant que utilitza aquest sistema de comunicació)

http://milcuentos.galeon.com/ (aquestos inclouen, fins i tot, sons)

 

Comportamiento de las empresas de electrónicos

Este ranking verde sobre electrónicos informa sobre el comportamiento de las empresaslíderes de ordenadores y móviles respecto a sus políticas y prácticas globales para laeliminación de químicos peligrosos y la responsabilidad que toman sobre sus productosuna vez que estos han sido desechados por los consumidores. El ranking se realiza deacuerdo a la información pública disponible de las empresas. 

8Lenovo - Se mueve rápidamente hacia la cima. Este ascenso se debe a una mejora de su posición sobre elPrincipio de Precaución y a la Responsabilidad Individual del Productor (IPR), así como sobre la puesta enpráctica de los servicios de recogida y reciclaje a nivel global. Lenovo aún falla en sacar al mercado productos queno contengan PVC y BFRs. 

7.3Nokia - obtiene puntos por su apoyo a la IPR y elimina el PVC de sus nuevos modelos de móviles. En 2007 lanzateléfonos sin BFRs. Pierde puntos por no fijar un plazo para la eliminación del PVC y BFRs de toda su gama deproductos, incluyendo los equipos para redes y por no informar detalladamente sobre el número de teléfonosmóviles que recicla. 

7 Sony Ericsson mantiene su posición por apoyar la Responsabilidad Individual del Productor y fija el 1 de enerode 2008 como fecha límite para eliminar el uso de BFRs y sustituir de ftalatos, berilio y compuestos de antimonio.Pierde puntos ya que no informa de las cantidades de teléfonos móviles desechados que recoge y recicla. 

7Dell. La posición de Dell cercana a la cima se debe a su sólida definición del Principio de precaución, sus fechaslímite para la sustitución del PVC y BFRs y a su explícito apoyo a la Responsabilidad Individual del Productor. Dellha anunciado su intención de proporcionar servicios de recogida y reciclaje. Baja debido a que aún no cuenta enel mercado con modelos libres de PVC y BRFs. 

6.3Samsung se mueve hacia arriba ya que volvió a ganar los puntos perdidos por actuar con doble estándar enrelación a la Responsabilidad Individual del Productor. Se retira de la Coalición Estadounidense de Fabricantes deElectrónicos (EMCRR, por sus siglas en inglés), establece plazos para eliminar las peores sustancias y mejora suinformación sobre qué hacer con productos al final de su vida útil. Pierde puntos ya que sólo para algunos paísesy grupos de productos brinda recogida voluntaria. 

6.3Motorola ha clarificado lo que entiende por Principio de precaución y da información sobre productos libres deBFRs. Motorola necesita definir fechas límite para la eliminación de BFRs y PVC en toda su gama de productos.Obtiene alta puntuación por su apoyo a la IPR. Informa sobre reciclaje de teléfonos y proporciona servicios derecogida y reciclaje voluntario en 80% de los países en los que vende sus productos. Informa sobre la recogida yel reciclaje pero no en base a porcentajes de venta. 

6Fujitsu Siemens Computers (FSC)- La puntuación de FSC no ha cambiado desde la última actualización,cuando mejoró su definición del Principio de precaución y declaró apoyar la IPR. Aunque no se han fijado plazospara retirar PVC y BFRs, FSC tiene productos en el mercado libres de BFRs. 

5.6HP- Obtiene altas calificaciones por fijar un plazo para la sustitución de sustancias y por ser la primera empresaen aportar una metodología de cálculo de la recogida y reciclaje de residuos en función de los porcentajes deventas. Pierde puntos por no fijar una fecha límite para la eliminación total del PVC y BFRs. Debe fortalecer suapoyo a la IPR. 

5.3Acer- Señala 2009 como fecha límite para la sustitución del PVC y los BFR’s en todos sus productos. Hamejorado la comunicación de sus políticas y prácticas con respecto a los residuos electrónicos. Debe pasar a lapráctica y ofrecer recogida y reciclaje voluntarios, e informar de las cantidades de residuos electrónicos querecicla. 

4.3Toshiba- Ha mejorado su puntuación por fijar fechas límite para la eliminación del PVC y BFRs solo enordenadores. La empresa ofrece modelos de portátiles con circuitos de paneles que no contienen PVC. Pierdepuntos por su falta de apoyo a la IPR y por no informar sobre qué deben hacer los consumidores con losproductos obsoletos. 

4Sony - Baja un punto por doble estándar en cuanto a IPR. Sony es miembro fundador de la Plataforma Europeade Reciclaje, la cual apoya la IPR; sin embargo, en EEUU, Sony es parte de una coalición que se opone a la IPR ypide a los consumidores de ese país que paguen una cuota previa para reciclaje En cuanto a químicos, debe fijarplazos para la eliminación de PVC y BFRs. 

3.6LG Electronics (LGE)- En caída libre. Pierde un punto por doble estándar por IPR. Su página web LGEestablece que el productor debe ser responsable de la financiación de la gestión de los residuos electrónicos,pero en EEUU, LGE es parte de la misma coalición descrita en Sony y pide que los consumidores asuman loscostes de reciclaje. LGE gana puntos por lanzar modelos de teléfonos móviles libres de BFRs. 

3.6Panasonic- Cae al penúltimo lugar. Aunque proporciona ejemplos de componentes que no contienen PVC, nocuenta con productos sin PVC en el mercado y no ha fijado plazos para la eliminación del PVC y de todos losBFRs. No apoya el IPR y la recogida. 

2.6Apple- Aunque es una compañía que se enorgullece de ser líder en diseño, Apple no ha hecho cambio alguno ensus políticas y prácticas. La compañía obtiene una puntuación muy baja en casi todos los criterios: Apple falla alno incluir el Principio de precaución, se reserva su lista de sustancias restringidas, no fija fechas límite paraeliminar el PVC y BFRs. Aunque Apple no se esmera en la recogida y el reciclaje del producto, sí informa de lascantidades de residuos que recicla.

Aquest informe ha sigut publicat per Greenpeace a http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/ranking-verde-de-electr-nicos.pdf

EXPERIÈNCIES EDUCATIVES QUE MEREIXEN LA PENA

EXPERIÈNCIES EDUCATIVES QUE MEREIXEN LA PENA

Passejant per la internet he trobat algunes experiències realitzades en col·legis de Catalunya que realment són una bona eina per treballar amb els infants les NTIC:

  • - Ui, quin crit...

Aquesta experiència ha estat realitzada amb alumnes d'infantil i primària i amb ella es pretenia començar a treballar alguns animals a partir del crit característic de cadascú d'ells.

Els nens es trobaven dividits per grups i cada grup tenia dos targetes amb la imatge d'un animal. Després es feia sonar el crit d'un animal i el grup d'infants que tenia eixe animal havia d'interrompre el joc per dir-ho.

Els materials han sigut obtinguts utilitzant sempre la xarxa, bé siga mitjançant el google o altres pàgines d'animals o educatives.

Si voleu veure l'experiència sencera entreu en: http://www.xtec.es/audiovisuals/sav/saip04/sessio3/activitats/ses3act1.htm

 

  • El nostre cos

Aquesta és una altra experiència relacionada amb l'aprenentatge usant les NTIC. En aquest cas l'objectiu és conèixer les parts del cos i per a aconseguir-ho utilitzem un paquet d'activitats en JClic.

Aquesta activitat és sols una xicoteta mostra de les possibilitats que té aquest programa. Ja sé que és una eina que domineu però si encara teniu dubtes entreu en:

http://clic.xtec.cat/es/jclic/index.htm

 

  • Contes de bits!

Aquesta activitat està adreçada al cicle d'educació infantil. El que es tracta és de descobrir el món de la ràdio i els elements que intervenen en ella. Per fer l'activitat més lúdica, concretament en aquesta escola s'han treballat els contes des de la ràdio. Han utilitzat recursos de la xarxa des dels quals es poden sentir contes i altres des d'on es pot sentir la ràdio directament amb el nostre ordinador.

Consulteu l'experiència en:

http://www.xtec.es/audiovisuals/sav/saip/sessio3/activ/ses3act2.htm

PER QUÈ UTILITZAR SOFTWARE LLIURE I NO PRIVATIU?

Abans de defensar cap de les dos postures, convindria explicar en què es concreta cadascuna:No hem de confondre el software lliure amb el software gratuït. En la nostra llengua són termes diferents però en anglès s’escriuen igual i poden portar a confusió.El software que ens ocupa és el lliure. Aquest programari té la qualitat de se lliure, encara que no sempre gratuït. Aquesta llibertat és la que adquirim com a usuaris per millorar el codi en què està fet. Aquestes millores s’han de fer per part de professionals sempre que es considere oportú i després s’han d’estendre a la població.Per altra banda, el software privatiu inclús condemna l’intent de modificar el codi amb que s’ha fet el programa.Gran part de l’expansió del software lliure li la devem a Richard Stallman. Aquest va crear un sistema operatiu (com el Windows) completament lliure i el va anomenar GNU i es va dedicar a estendre els seus avantatges per mitjà de la FSF (Free Software Foundation – Fundació de Software Lliure).La FSF entén el free software des del punt de vista de la llibertat dels usuaris per modificar o copiar el programari. Açò pot produir que moltes vegades aquestos programes siguen legalment gratuïts.D’aquesta manera, un programa determinat, es pot modificar i adaptar a les nostres necessitats, sempre que tinguem uns certs coneixements informàtics o, més ben dit, de programació informàtica. Per mitjà d’aquest sistema aconseguiríem crear, entre tots, una versió millorada i adaptada.Per a crear i fomentar l’ús de programes informàtics de codi obert va aparèixer la OSI (Open Source Iniciative), que en valencià seria una cosa així com Iniciativa per a la Font o Codi obert.La OSI va ser l’encarregada d’establir uns criteris que haurien d’acomplir tots els programes que pretengueren ser de codi obert. Entre altres estan les condicions de ser de lliure distribució, estar obert a les modificacions o treballs derivats del programa, la llicencia deu ser neutra, ... Però, que és tot açò de les llicències?La llicència és un contracte entre el propietari i l’usuari del programa. Aquesta llicència a la vegada pot ser privada o lliure.La llicència privada és aquella que inclouen els software que comprem a les tendes i que moltes vegades acceptem tan sols amb obrir la caixa. (Curiós, no?) Normalment aquestes llicències estan plenes de prohibicions i, a més, t’informen que acabes de pagar una morterada tan sols per utilitzar el programa, no per ser el propietari.Per altra banda, podem trobar diferents tipus de llicència lliure però, a grans trets, solen permetre la redistribució, la modificació i la utilització del programa en tot allò que es considere convenient. I dins del món de l’educació, quin benefici traurem del free software?Són moltes les escoles que, dins la Comunitat Valenciana, fan servir el Lliurex, un sistema operatiu basat en Linux que acompleix les característiques del software lliure, el bo.Per una banda, el software lliure té un cost reduït o no en té, té major qualitat, major seguretat, major eficiència, major integració, ... i per altra banda, com defensa Richard Stallman, té major ètica social i política.El fet que fa que el software lliure siga tan complet és que està fet i revisat per milers de persones. Cap empresa, per molt poderosa que siga, té al seu abast milers de treballadors que puguen aconseguir aquestes perfeccions, Entre aquestes persones trobem tantes ètnies i cultures que, segurament, el software no contindrà cap mostra de rebuig a la interculturalitat.En l’escola, la utilització d’aquest tipus de software pot ajudar a promoure en els infants actituds que, d’altra manera, no serien possibles. Per exemple, quan coneixen el software lliure se’n adonen que el seu ús no va dirigit únicament a les persones amb recursos i que la tecnologia està a l’abast de tothom. Aquest últim és un dels majors avantatges que hi veig: amb el software lliure (com que pot resultar gratuït) podem apropar als infants a un món que si fora privat no coneixerien. Per altra banda, els nens poden adonar-se com està organitzada la societat i com hi ha quatre llestos que s’embutxaquen els esforços de la gent treballadora.Qualsevol ensenyant que pretenga fer de la seua classe persones crítiques i compromeses amb la societat no podrà mai dur a terme accions que es contraposen amb aquestes premisses.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES QUE L'ESCOLA HAURIA D'ENSENYAR RELACIONADES AMB LES NTIC

Relacionat amb l’ús que es fa a l’escola de les NTIC i les competències que els infants hi adquireixen, apareix un document del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Segons es considera ací, l’Educació Audiovisual deuria tindre la mateixa importància que les altres àrees del Currículum educatiu.

És un fet que les noves tecnologies estan presents en pràcticament tots els moments de nostra vida i, per tant, l’escola no pot donar l’esquena a aquest fet tan evident.

L’objectiu general que proposa el Departament d’Ensenyament és “aconseguir que l’alumnat sàpiga llegir i escriure missatges audiovisuals i així esdevingui capaç de fer un ús racional dels mitjans de comunicació audiovisuals”.

Entre els objectius generals que la Generalitat de Catalunya s’ha marcat està:

*           Comprendre els missatges audiovisuals

*           Ser capaços de triar entre la gran diversitat de missatges audiovisuals que els infants rebran a diari

*           Diferenciar la realitat de la seua representació mediàtica

*           Conèixer els codis del llenguatge audiovisual i saber-los utilitzar

*           Conèixer la dimensió socioeconòmica i els poder d’influència sociopolítiques dels mitjans audiovisuals

*           Saber valorar l’estètica dels continguts audiovisuals

*           Utilitzar la tecnologia audiovisual com a mitjà d’expressió

 

Les dimensions en les quals es treballarien les competències bàsiques son:

*            Impacte historicosocial

*            Comunicació audiovisual: Agents de la producció i procés de producció

                                                        Categories dels diferents mitjans

                                                        Alfabetització en el llenguatge dels mitjans

                                                        Representació dels mitjans

*            Alfabetització tecnològica

 

En totes aquestes dimensions es dona molta importància a que els infants siguen conscients de l’impacte que els mitjans audiovisuals van produint en la vida quotidiana.

Comparant aquest fet amb meua experiència personal diria que si en acabar l’escola haguera aconseguit saber tan sols una part del que es proposa en aquest document potser la meua relació amb les NTIC haguera començat amb millor peu.

La meua generació és la d’aquelles tecnologies que pràcticament sols s’utilitzaven per a l’entreteniment. Recorde quan es van comercialitzar les primeres videoconsoles i sols hi havia unes quatre en tot el mercat. Les tecnologies van entrar en la meua vida baix la concepció que són un article de luxe i, de fet, amb alguns aparells encara crec que conserve aquest prejudici.

I no diguem res amb la utilització dels aparells. Els infants d’avui en dia saben fer funcionar per sí sols els aparells de dvd, les cameres fotogràfiques i tots els aparells que troben al seu abast. Açò era impensable fa uns anys. Els qui tenien noves tecnologies a casa tenien prohibit totalment el seu ús perquè eren tan cares que els pares no s’arriscaven a que els nens pogueren trencar-les. I si a casa no es disposava de massa tecnologies, a l’escola encara menys, perquè a l’escola les noves tecnologies quan hi arriben ja no són tan noves.

Totes les reflexions que fèiem els nens de la meua generació anaven dirigides a “com passar-se la quarta pantalla del Super Mario Bros”... que trist!

Potser si algú ens haguera ensenyat que les persones del món podem estar juntes a la vegada que separades algú de nosaltres seria més bona persona del que és avui en dia.

¿CÓMO FUNCIONA GOOGLE?

Google.com actualmente el buscador más potente del mundo, con millones de busquedas diarías, siendo esta la 5ª web más visitada del mundo, además del buscador más utilizado, en este artículo os voy a contar como funciona, cuál es el procedimiento que realiza google cuando una persona busca algo en el buscador, en un próximo newsletter explicaremos como funciona google interiormente en estructura y como funciona su indexador, en un tercer artículo os contaremos las diferentes categorías de google (buscador de imagenes, listas...), su directorio y una conclusión sobre el tema de google.

¿Como clasifica las webs google?

A la hora de la clasificación en las busquedas google sigue un procedimiento bastante expecifico, mediante el cual va ordenando todas las webs que concuerden con una busqueda, los puntos que google tiene en cuenta son:

- Nº de ocurrencias de la palabra en cada una de las páginas: google observa cuantas veces aparece la palabra buscada en cada una de las webs, cuanta más apariciones de una determinada palabra, más arriba aparecerá la web en las busquedas.

- Nº de links de la página: Google también cuenta el nº de vinculos que hay en cada página y a partir de hay hace otra ordenación, a mayor cantidad de links en la página más arriba aparecerá en el buscador.

- Nº de webs que enlazan a una página: Otra las diferenciaciones más importantes que hace google, es el nº de páginas que tienen vinculos a una determinada página, a más webs que tengan un enlace a una determinada página más arriba aparecerá la misma en el buscador

- Dirección de la página: Google también tienen en cuenta la url de la web si una palabra buscada aparece en la url de una página es muy probable que esta aparezca bastante arriba en la busqueda, además google también tiene en cuenta si es un dominio .com o es un subdominio, en caso de ser un dominio este aparecerá mucho más arriba en el buscador

- Diferenciación de cada página: Google siempre busca siguiendo un orden dentro de cada página, siendo su clasificación por prioridad: titulo, anchor, url, texto, descripción... Teniendo en cuenta todos estos puntos google va ordenando las webs con mayor o menor importancia, creando un ranking de las mejores webs para cada palabra clave.

By DDG -- Webmaster http://www.linkses.com -- webmaster@linkses.com

Article aparegut en : http://www.info-tecnologia.com.ar/internet/funcionamiento-google-buscador.php

VOLEN ELS CASTELLONENCS PODER VEURE TV3 A LES SEUES CASES?

El diari Mediterraneo està realitzant una enquesta mitjançant la seua pàgina web sobre si la gent de Castelló volem seguir veient TV3 a les nostres cases.

L'enquesta es va obrir el dia 13 d'abril i les respostes no s'han fet esperar:

 

¿Es partidario de que se pueda ver TV-3 en Castellón?

SI91.38%
NO8.62%
Total votos: 5798

Si us afecta o voleu opinar, no ho penseu! Entreu i voteu!

2n de Magisteri demana les fotocòpies en paper reciclat i a doble cara

2n de Magisteri demana les fotocòpies en paper reciclat i a doble cara

Aquest va ser el logo amb que es va iniciar, el passat 3 d'abril, la protesta contra les enormes quantitats de paper que s'usen i es desaprofiten a la Universitat Jaume I de Castelló. La protesta ha partit d'un grup de joves estudiants de 2n de Magisteri Infantil d'aquesta mateixa universitat que, indignades per el mal ús que es fa del paper a la Facultat de Ciències Humanes i Socials, han decidit fer conscients a la resta d'alumnes de tota la universitat. Durant part del matí del dimarts, aquestes alumnes (entre les quals m'incloc), van estar repartint entre l'alumnat de la UJI uns xicotets fullets on apareixia l'anomenat logo. Cal dir que són diversos els professors i professores que s'han sumat a la iniciativa i fins i tot hi ha classes on no necessitem utilitzar paper per a res. Per desgràcia encara queden algunes assignatures en les que el paper es considera indispensable i es fotocòpien milers de fulles en paper no reciclat.

Des d'aquest bloc anime a tots a apuntar-se a l'iniciativa i a que es faja un bon ús del paper i que, sempre que siga possible, es demane paper reciclat i a doble cara.

Frase del dia: A buen entendedor pocas palabras bastan...

El paper del docent amb respecte a les NTIC a l'escola

EL PAPER DEL DOCENT AMB RESPECTE A LES NTIC A L’ESCOLA

L’aparició de les TIC i, sobretot, de les més recents que coneixem amb el nom de NTIC han portat amb elles un debat pedagògic que ha sigut capaç de confrontar a mestres i altres professionals de l’educació.

El debat general planteja bàsicament si les NTIC s’han de donar a conèixer a l’escola i amb quin propòsit. Les respostes no s’han fet esperar i han sigut molts els professionals que han publicat articles i, fins i tot, llibres. Entre aquestos llibres trobem l’escrit per Jordi Cases i M. Roser Torrescana anomenat “Les TIC a l’educació infantil” que va estar editat per la UOC el 2006. El llibre és un clar recolzament a la seua inclusió dins les aules d’infantil. Segons aquest, les TIC a l’escola deuen ser utilitzades per aconseguir uns objectius clarament relacionats amb el currículum i no per “omplir” el temps dels infants com algú puga pensar.

Entre els objectius que nomena el llibre trobem que els professionals amb les TIC persegueixen:

*         Generar un canvi d’actitud que ens permeta acceptar les TIC a l’escola tal i com les acceptem en altres àmbits de la nostra vida.

*         Utilitzar-les per canviar la metodologia que podria resultar molt més atractiva i profitosa per als infants.

*         Destriar únicament les que necessitem en aquest procés d’ensenyament-aprenentatge.

*         Concretar els recursos que necessitem i dels que podem disposar.

*         Decidir les activitats necessàries per a que la nostra tasca ens siga útil, no voler ser abusius o abusives amb la quantitat.

*         Trobar la manera de coordinar-se entre tots els professionals del col·legi per a que les tasques treballades amb TIC siguen un continu i un procés.

*         Implicar tots els sectors que envolten la comunitat educativa.

De qualsevol manera, ens situem en el costat que ens situem, el que no podem negar és que la tecnologia ha envaït les nostres vides en tots els sectors, no sols amb respecte a la comunicació i la informació i, per tant, açò ens fa plantejar-nos una qüestió: Si la tecnologia ha millorat tant les nostres vides no podria fer el mateix en l’àmbit acadèmic?

També ha sigut diverses les associacions que s’han pronunciat al respecte. Per exemple, la NAEYC (National Association for the Education of Young Children) o, com diríem en català, l’Associació Nacional per a l’Educació dels nens petits ha concretat quin és el paper del docent davant les NTIC. Aquestes es concreten en:

*         Escollir el software adequat per a cada cas i moment en particular

*         Observar l’ús que els infants fan del software

*         Desenvolupar les seues pròpies aplicacions i material de pas

En aquest cas pareix que les tasques dels docents en aquest tema es centren més en el món de la informàtica però no devem oblidar que altres tecnologies no tan novedoses també ens poden ser de gran utilitat a l’aula.

Centrant-nos en el cas de la informàtica, podríem dir d’ella que és un excel·lent reclam per als infants. Una vegada la coneixen és molt fàcil mantindre la seua atenció quan treballen amb ordinadors. Les activitats que els docents escullen o dissenyen poden abastar temes tan oblidats com els valors. A més, no és precís que les activitats les desenvolupen individualment, inclús no és recomanable que ho fagen sempre que puguen treballar en grup. Quan un grup de nens i nenes treballa conjuntament amb un ordinador ixen problemes que fan que es desenvolupen en ells les capacitats de crear, resoldre problemes, prendre decisions, treballar en grup... i en definitiva tot un seguit de capacitats que resulten més fàcil de desenvolupar d’aquesta manera.

Però el que també és cert és que potser s’està fent un mal ús de la gran quantitat de recursos que tenen els col·legis. Potser s’està utilitzant la tecnologia per a augmentar la distància entre aquells nens “més capacitats” i aquell “menys capacitats” o s’està limitant el seu ús a unes determinades classes.

La nostra tasca no deu fer que l’ús de les NTIC contribuisca a augmentar les diferències entre els infants sinó més bé a disminuir-les. Segons paraules de la NAEYC l’ús de les NTIC deu contribuir a l’eliminació de prejudicis, estereotips i violència, sempre i quan no oblidem que la diversitat existeix i comporta gran riquesa a qui viu en un entorn multicultural i, per tant es deu veure reflectida en les activitats que promovem.

Els ordinadors i les NTIC estan presents en la vida quotidiana i la tasca del docent deu ser escollir les eines que millor ajuden als infants amb els que està en cada moment a desenvolupar al màxim les seues capacitats personals.

I encara ens podríem qüestionar alguns aspectes més entorn de la incorporació de les NTIC a l’escola. Per exemple, quina és l’actitud que deu mostrar el docent davant d’aquestes noves tecnologies. El primer que deuria fer és no mostrar contrarietat a la possibilitat d’incloure aquestes tecnologies a la classe i interessar-se per trobar formes alternatives d’aprenentatge com poden ser les NTIC. I, com no, quina millor manera de conèixer les noves tecnologies que apropant-se a elles? Abans de jutjar-les convindria que el docent s’apropara a elles i comprovara per ell o ella mateixa si en la situació en la qual es troba tindrien cabuda les NTIC.

Que fem? Ens apropem a elles?

Greenpeace denuncia la destrucción de los bosques primarios para fabricar papel

Greenpeace denuncia la destrucción de los bosques primarios para fabricar papel

20 marzo 2007 

España — Greenpeace denuncia en el Día Forestal Mundial que todavía se siguen destruyendo bosques primarios para fabricar papel y cartón. El 17% de la fibra virgen utilizada por la industria papelera mundial procede de bosques primarios, especialmente de bosques de Canadá, Finlandia, Rusia e Indonesia.

Actualmente sólo se conservan el 20% de los bosques primarios que cubrían la superficie terrestre originariamente; aún así albergan dos terceras partes de la biodiversidad terrestre y son uno de los mayores sumideros de carbono del planeta (1).

La pasada semana, la Organización Mundial para la Agricultura y la Alimentación (FAO) presentó su informe “Situación de los bosques del mundo 2007” (2), donde se comparan los cambios acaecidos en el periodo 2000-2005 y se actualiza la situación de los bosques y los problemas que les afectan. El informe señala la pérdida anual de 13 millones de hectáreas (una extensión equivalente a la superficie de Inglaterra), la mitad de los cuales desaparecen en el continente Africano. Pese a ello, la pérdida forestal neta se ve reducida, ya que en los últimos años algunos países como China han incrementado enormente las plantaciones de especies con fines comerciales, eucaliptos, acacias y chopos, entre otros. Estas plantaciones, sin embargo, tienen un escaso valor para el mantenimiento de la biodiversidad y en ningún caso sustituyen a la destrucción de los bosques vírgenes. El informe también señala que la explotación forestal ilegal está aumentando y que la disminución constante de bosques primarios tropicales es motivo de grave preocupación. Por último, la FAO advierte que la desaparición de bosques produce el 18% del dióxido de carbono liberado anualmente a la atmósfera, incrementando el efecto invernadero.

En este contexto, Greenpeace recuerda que el sector papelero español es parte del problema ya que sigue importando productos papeleros desde países que destacan por encabezar el ránking de tasa de deforestación, como Indonesia, por estar afectados por tala ilegal, como Rusia, o de países que convierten sus bosques primarios en papel de impresión, papel higiénico o servilletas, como Finlandia y Canadá.

“La demanda de papel barato está alimentando la destrucción de los bosques primarios del planeta, contribuyendo a la pérdida de biodiversidad y al incremento del cambio climático”, ha señalado Miguel Angel Soto, responsable de la Campaña de Bosques de Greenpeace.

Aunque Brasil fue el país que perdió más superficie forestal en el periodo 2000-2005 (3,1 millones de hectáreas), Indonesia encabeza el ránking de tasa de deforestación, con un 2% de pérdida de superficie forestal anual. Indonesia perdió 1,8 millones de hectáreas anualmente en este periodo, aunque el Ministerio de Bosques afirma que la pérdida des de 2,8 millones de hectaŕeas al año. La tala de bosques primarios para producir papel, así como la sustitución de bosques naturales por plantaciones de acacia y eucalipto para suplir la demanda de pasta celulósica de la industria papelera son, aunque no sólo, los causantes de una parte de esta deforestación galopante.

Una reciente investigación de Greenpeace sobre la presencia en el mercado español de productos papeleros procedentes de la deforestación en Indonesia ha revelado que papeles fabricados por la empresa papelera Asia Pulp & Paper (APP) están siendo importados y distribuidos en España. La papelera APP está implicada en talas ilegales, destrucción de bosques y violaciones de derechos humanos en Indonesia y China (3).

La industria española también importa pasta y papel de países del norte de Europa como Rusia y Finlandia. En Finlandia el Gobierno y la industria forestal están acabando con los últimos bosques vírgenes de Laponia, vitales para el pastoreo de renos del pueblo Sami.

Finlandia también está importando madera talada ilegalmente en la República de Karelia, Rusia, para abastecer sus aserraderos y plantas de fabricación de papel. Activistas de Greenpeace, que fueron testigos de talas efectuadas violando las leyes forestales y medioambientales rusas, hicieron un seguimiento de la madera talada y confirmaron cómo cruzaba la cercana frontera con Finlandia para acabar en aserraderos pertenecientes a grandes empresas madereras como UPM Kymmene y Stora Enso. Ésta última es uno de los principales proveedores de papel para libros en el mercado europeo (4).

“El sector editorial español utiliza papel fabricado a partir de madera talada ilegalmente. Ésta es la gran paradoja, destruimos bosques y culturas para imprimir libros”, ha declarado Soto.

 

Aquest article ha estat publicat el 20 de març de 2007 a la pàgina web de Greenpeace: www.greenpeace.org/espana

Que farta estic...

Aquest és un blog creat, en part, per poder dir tot allò del que estem fartes i farts. Per exemple, estic farta de veure com els nens a les escoles estan perdent els millor anys de la seua vida memoritzant coses que, potser, mai trobaran interessants. I sobretot, estic farta, de veure com els mestres i les mestres (i els que ho seran en un futur) no fan res per a canviar-ho.